Genel olarak yapılan petek temizleme yöntemi, temizlenecek olan peteklerin içerisine kimyasal maddeler göndererek yapılandır. Ancak bu şekilde yapılan petek temizliği çok da fazla işe yaramamaktadır. Nedeni ise kullanılan kimyasalların petek içerisine girdiği anda sıcak suyla temas ettiği için etkisini kaybetmesidir. Fakat bu uygulama bilinçsiz bir şekilde yapıldığı için, soğuk suyla karışan kimyasallar bile temizlikte işe yaramaz. Sadece ilacın petekler içinde dolaştırılması gerekir. Asit oranı çok yüksek olan kimyasallar da petek içindeki ve kazandaki yağı, kiri, pisliği, tortuyu temizleyerek hem peteklerde ki tıkanıklığı önler, hem de kombinin performansı yükselmiş olur.

Petek Temizliğinin En İyi Yolu

Petek temizleme olarak uygulanan birçok yöntem bulunmaktadır.  Ancak bunlardan en güzel sonuç alınabilecek olanı; makine yardımıyla kombinin altından ilk hava ve su karışımının gönderilerek yapılandır. Tabii ki burada önemli olan makinenin bağlandığı yerdir. Çünkü basınçlı su ve hava karışımını verdikten sonra diğer taraftan temizlenerek çıkması gerektiği için hâkim olan kısmına bağlanması gerekmektedir. Daha sonra kombinin filtresi temizlenir. Bu işlem alt tarafı ısınmayan petekler için birkaç defa daha yapılabilir. Peteklerdeki su boşaltıldıktan sonra ise kimyasal ilaç ile temizleme yapılarak peteklerin içindeki tortular zerreler şeklinde parçacıklara ayrılarak dışarı atılır.

Petek Çeşitlerini Sıralayacak Olursak:

  • Panel radyatör
  • Döküm radyatör  
  • Yerden ısıtma sistemi  
  • Merkezi ısıtma sistemi

Genellikle peteklerin 2 yılda bir temizlenmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda ısıtma sorunları yaşanır. En çok şikayetler peteklerin alt kısmının ısınmamasıdır. Ancak üst tarafının ısınmadığını söyleyenler de vardır. Üst kısımdaki ısınmama sebebi havadan dolayıdır. Basit bir yöntemle havası alınan peteklerin üst kısmı da ısınmaya başlayacaktır. Fakat alt taraftaki ısınmamanın nedeni ise  dolaşan suyun çamurlaşması ve tortu haline gelerek tesisat borularını tıkamasıdır. Temizlikteki amaç ta zaten bu pislikleri temizleyerek ısınma performansını arttırmaktır.